2002
Jaha,så går ännu ett år mot sitt slut!.Det är höst och ganska kallt,så inte många är i sina stugor så här års.
Synd på sätt och vis,för även denna årstid har faktiskt sin tjusning,det kan jag intyga efter helgens (9/11)stugvistelse.
Tänk,där sitter man ute, på ett renskinn,med kompisen (hunden) bredvid sig,under en iskallt stjärnklar himmel, och röker fisk,det är ca –10, ingen vind,så man fryser inte,genom stugfönstret faller ljuset på den gnistrandesnön utanför,därinne sprider vedkaminen en skön värme,hustrun förbereder middagen,först en god soppa med  tillbehör och sedan rökt abborre med potatis och tunnbröd med mycket smör på,samt, så klart en öl till detta.

Alla har vi våra speciella ”stugminnen”,det är nog det som gör att vi alla vill behålla möjligheten till denna fritids-aktivitet, utan alltför stora inskränkningar.Känna att det är här som man råder sig själv, att det är skillnad på hemma och här ute i stugan men att det faktiskt funkar lika bra på båda ställena. FRIHETEN……….

Snart lyser vårsolen på oss igen,Nov,Dec,Jan,Feb,sedan….SOL och VÅR igen….mars kan som bekant,vara en mycket fin tid på våra breddgrader. Eller hur?

Tyvärr,så känns emellanåt,allt detta lite hotat,när man läser tidningar etc.eller när länsstyrelsen börjar ”trassla till” fisketillstånd,jakträtter,skotertrafik mm.
Eller när kommunen påtvingar oss sophämtning, precis som hemma i tätorterna vi bor i.(bara man nu inte börjar svamla om ”källsortering” också).
Eller varför inte vattenfalls planer på en försäljning av tomterna(kan så klart leda till nå’t RIKTIGT bra för oss,såvida man inte sätter ”fantasipriser” på tomterna).
Eller naturvårdsverkets idiotiska uttalanden om begränsningar i jakt/fiske samt vapenförvaring etc.

Tja,det finns mycket i vår omvärld som hotar,inte bara stuglivet utan hela vår livsstil här uppe i norr.

När jag funderar på allt detta,då är jag glad att vi har vår förening och att medlemsantalet växer och att allt fler medlemmar visar sitt intresse.För ju fler och aktivare vi är,desto större chans har vi att stoppa sånt som är alldeles för tokigt.Tillsammans har vi större möjlighet att få utforma vår egen ”stuglivsstil”.

Under det gångna året har föreningens styrelse haft anledning att engagera sig i ett antal olika frågor som haft varierande betydelse för oss stugägare.

Viktigast blev nog sophämtningen som höll på att bli en så’n där fråga som man trodde ”bara drabbar andra”,men,som det nu ser ut,får frågan en ”vettig”  lösning.acceptabel ur båda parters synvinkel.Detta är ju bra,inte minst med tanke på min (och andras) uppfattning om ”kommun-byråkraters” stelbenta  handläggning av liknande frågor i andra kommuner.

Frågan om friköpning av tomterna är bara i sin linda ännu,vattenfalls konsult utreder och vi har endast haft ett inledande samtal i ärendet,dock verkar man seriösa i sin vilja att sälja ut sitt tomtbestånd,så,fortsättning följer.

Nyttjanderätten som vi ansökt om,till den öde tomten,har vattenfall ej ens besvarat,troligen pga ovanstående fråga.Man vill säkert sälja den också.

Som sagt,vinter,kallt just för tillfället,men glöm inte DET KOMMER ANDRA TIDER,låt oss  hoppas att det blir ännu en fin vår,sommar och höst 2003.

  Med vänlig hälsning
  Harald Grönberg